Трагедія на Головпоштамті Києва (1989)

2 серпня 1989 - 35 років тому

Київський Головпоштамт

Київський Головпоштамт

2 серпня 1989 о 16 годині 20 хвилин в центрі Києва, на площі Жовтневої Революції (сьогодні носить назву Майдану Незалежності), перед самим входом в будівлю Головпоштамту трапилася жахлива трагедія, яка призвела до загибелі 11 людей.

Причинами трагедії став обвал порталу, в результаті якого почала валитися крайня ліва колона, потягнувши за собою решту конструкції масивної колонади споруди Головпоштамту. Воїни-десантники, які саме збиралися на святкування Дня Повітряно-десантних військ на Хрещатику і перехожі одразу ж кинулися розбирати руїни, незважаючи на все ще велику ймовірність подальшого обвалу будівлі.

Вже після трагедії було названо її головну причину, а саме: проведення ремонтних робіт на Головпоштамті, в ході яких був зроблений демонтаж облицювальної плитки колон. Вона разом із цементною прошарком була єдиним цілим з чотирма колонами, які повинні були витримувати навантаження в 700 тон.

Ще однією причиною називали будівництво станції метро «Майдан Незалежності» і пов’язані з ним підземні роботи під Майданом.

Природно, що відповідальність за обвал влада намагалася перенести на неякісне будівництво ще сталінських часів. Однак, спостереження очевидців говорили про те, що істотна деформація будівлі Головпоштамту була помітна ще за день до трагедії, і все-таки причинами жахливого обвалу та загибелі людей було порушення техніки безпеки під час проведення ремонтних робіт.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.