Північна Буковина, а також Хотинський, Акерманський і Ізмаїльський повіти Бессарабії були включені до складу УРСР (1940)

2 серпня 1940 - 84 років тому

Північна Буковина на мапі

Північна Буковина на мапі

2 серпня 1940 Верховною Радою СРСР був прийнятий закон про приєднання Північної Буковини, а також Хотинського (на півночі), Акерманського і Ізмаїльського (на півдні) повітів Бессарабії, які від Румунії перейшли до СРСР, до складу УРСР. Слід сказати, що саме в цих Хотинському, Ізмаїльський і Акерманська повітах Бессарабії переважно проживали українці. На решті території Бессарабії була створена Молдавська РСР. Їй було також передано Молдавська АРСР, яка з 1924 по 1941 рік перебувала у складі УРСР.

Цей перехід українських земель до складу УРСР мав дуже велике значення. Саме завдяки йому відбулося возз’єднання тих частин українського народу, які були раніше розірвані. Все це було вкрай важливо, тому що таке возз’єднання означало великий крок до консолідації всієї нашої української нації.

Наступні зміни, пов’язані із законом від 2 серпня 1940 року, несли в собі позитивні зміни для Північної Буковини та Ізмаїльського, Хотинського, Акерманського повітів Бессарабії. Спрямовані Дії Президії Верховної Ради СРСР були на націоналізацію північної частини Буковини: її торговельних підприємств, освітніх закладів, банків, водного та залізничного транспорту, промислових підприємств і засобів зв’язку земель Північної Буковини.

Ці зміни благотворно вплинули на життя західних українців.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.