День створення Української Військової Організації під керівництвом Є. Коновальця (1920)

30 липня 1920 - 104 років тому

Євген Коновалець

Євген Коновалець

30 липня 1920 в Празі відбувся з’їзд військовослужбовців українців, на якому під керівництвом командира січових стрільців, полковника Євгена Коновальця, була створена Українська Військова Організація (скорочено УВО).

УВО була створена нелегально на західно-українських землях, які відійшли до Польщі. Зокрема, перша осередок Української Військової Організації була утворена у Львові.

Перший з’їзд УВО трапився в серпні 1920 року в Празі. На ньому було прийнято цілу низку постанов і завдань для УВО, які були направлені для усунення різниці між предднепровцамі і галичанами та затвердження ідеї соборності всіх земель України.

Діяльність Української Військової Організації була спрямована на підготовку нових бойових кадрів і продовження боротьби проти окупантів у підпіллі. Організація діяла по всій Західній Україні.

У 1929 році Українська Військова Організація (УВО) стала військово-політичною партією Організацією Українських Націоналістів (ОУН). Очолював її також Євген Коновалець. Центром організації стало місто Прага. Організацією Українських Націоналістів були посилені акти саботажу і терору проти польської окупаційної влади на Волині та в Галичині.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.