Климентій Смолятич був обраний Митрополитом української церкви (1147)

27 липня 1147 - 877 років тому

Климентій Смолятич

Климентій Смолятич

27 липня 1147 Климентій Смолятич був обраний Митрополитом російської (української) церкви.

Климентій Смолятич був дуже високорозвиненою людиною, церковним письменником, який писав релігійні та філософські твори.

Климентій був ченцем Зарубського монастиря на Київщині, а також ставлеником київського великого князя Ізяслава Мстиславича. Це з його ініціативи в 1147 році, 27 липня, Климентія Смолятича одним Собором Руських Єпископів, без участі патріарха Константинопольського, було обрано в Київські Митрополити. Климент став на кафедрі третім в історії русином (українцем) після Митрополитів Єфрема ІІ та Іларіона.

Київська митрополія в той час належала до Константинопольського патріархату, тому два єпископа новгородський Нифонт (колишній печерський монах) і смоленський Мануїл (грек) були дуже незадоволені і протестували проти поставлення Климентія на посаду Київського Митрополита без санкції Патріарха.

Той час був часом загострення князівських міжусобиць, і Климентій став на бік київського князя Ізяслава. З цієї причини повноваження Митрополита Климентія були визнані лише в краях, що знаходяться в межах політичного впливу Ізяслава.

Проти Климентія Смолятича виникла політично-церковна опозиція, керівниками якої були князь Юрій Долгорукий і новгородський єпископ Нифонт. Після смерті князя Ізяслава в 1154 Климентій був змушений залишити посаду Митрополита.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.