День заснування Українського товариства допомоги Батьківщині в Канаді 1941

26 липня 1941 - 83 років тому

Пам’ятник Писанці в Канаді.

Пам’ятник Писанці в Канаді.

26 липня 1941 в Канаді було засновано Українське товариство допомоги Батьківщині (скорочено УОПР). Згодом, в 1946 році, воно стало носити іншу назву Товариство об’єднаних українських канадців (скорочено ООУК).

Українським товариством допомоги Батьківщині був впроваджений великий обсяг роботи, спрямований на антифашистську боротьбу. У канадські збройні сили вступило не менше 40 тисяч українців, та відділеннями УОПР було влаштовано величезну кількість концертів зі збором коштів для українських солдатів у Віндзорі, Тімміноу, Брент-Форді, Монреалі, Содбері, Кітченер, а також великий концерт в Торонто за участю змішаного хору імені М. Лисенка, співачки Софії Ромашко і струнного оркестру.

Також дуже значним кроком з боку української діаспори на шляху консолідації став перший з’їзд Українського товариства допомоги Батьківщині, який відбувся у Вінніпезі 4-6 червня 1942 року. На цьому з’їзді була розроблена спеціальна військова програма, а назва товариства було змінено на Товариство канадських українців ОКУ.

Суспільство канадських українців займалося відродженням культурно-освітньої діяльності, зокрема, влаштовувало благодійні концерти на користь канадського Червоного Хреста, видавало твори українських авторів заради популяризації української мови, літератури та мистецтва серед канадських українців.

Свою діяльність ООУК не припиняє і донині.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.