Близько Білій Церкві страчений за зраду полковник Василь Кочубей (1708)

26 липня 1708 - 316 років тому

Василь Кочубей

Василь Кочубей

26 липня 1708 неподалік від Білої Церкви був приведений у виконання наказу гетьмана Івана Мазепи про страту полковника Василя Леонтійовича Кочубея за зраду на користь Петра I.

Василь Кочубей був одним з представників козацького роду Кочубеїв, українським політичним та державним діячем. У володінні Василя Кочубея були досить великі земельні наділи з кріпаками на Лівобережжі України. У Запорізькому Війську Гетьманського Уряду з 1687 року по 1699 він служив генеральним писарем, а потім, з 1699 по 1708 генеральним суддею.

Василю Леонтійовичу Кочубею стали відомі таємні переговори між Мазепою, царем Польщі Лещинським і королем Швеції Карлом XII. Ці переговори несли в собі мету від’єднання України від Росії та повного підпорядкування надалі Україна Швеції та Польщі.

Кочубеєм був зібраний на Мазепу донос, який складався з 25 пунктів про зраду Петра I гетьманом Іваном Мазепою. 21 квітня 1708 Василь Кочубей разом з Іваном Іскрою подав донос Петру, однак довіру царя Мазепі було настільки велике, що він не повірив донощикам, оголосив їх наклепниками та одразу ж наказав видати їх Мазепі, щоб стратити.

Василя Кочубея та Івана Іскру піддали жорстоким тортурам і стратили 26 липня 1708. Однак, коли Петру I стало відомо про втечу гетьмана до Карла XII, російський цар був в люті, і віддав наказ схопити зрадника Мазепу. Але цим наказом не судилося збутися, оскільки Мазепа разом з Карлом XII вже знайшли притулок у Туреччині.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.