Іван Мазепа був обраний гетьманом України (1687)

25 липня 1687 - 337 років тому

Іван Мазепа

Іван Мазепа

25 липня 1687 відбулася важлива історична подія саме в цей день на скликанні Коломацького ради (неподалік від Полтави) Гетьманом України було обрано генерального писаря Іван Мазепа. Його гетьманство було найдовшим за всю історію нашої держави цілих 22 роки Іван Мазепа протримав у своїх руках гетьманську булаву.

Іван Мазепа належав до добре освіченим людям, мав значний дипломатичний і військовий досвід, а також пройшов хорошу школу управління державою під керівництвом Самойловича і Дорошенка. Все це стало запорукою успішної діяльності Івана Мазепи на посаді Гетьмана України.

Мазепою було зроблено величезний внесок у відродження України, в її культурне, економічне і політичний розвиток. Саме гетьманом Іваном Мазепою було об’єднано Лівобережжя та Правобережжя України. Саме завдяки йому на території його Гетьманщини був побудований цілий ряд православних церков, а Києво-Могилянський колегіум був отриманий статус академії. Зовнішня політика гетьмана базувалася на відмові від орієнтації на Крим, Польщу і Туреччину. Щодо ж боротьби з Росією, Іваном Мазепою тривалий час просто тривала лінія Самойловича, яка була спрямована на забезпечення максимально можливої ??автономії України від Росії.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.