У Києві відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому (1888)

23 липня 1888 - 136 років тому

Пам’ятник Богдану Хмельницькому

Пам’ятник Богдану Хмельницькому

23 липня 1888 в столиці нашої держави України, місті Києві, на Софійській площі, був відкритий і освячений пам’ятник знаменитому гетьманові Богдану Хмельницькому. Ця подія була приурочена до 900-річчя Хрещення Київської Русі. Цей пам’ятник архітектури і мистецтва 19 століття є одним з головних символів міста.

Ідея створити пам’ятник Богдану Хмельницькому належала видатним історикам України Миколі Костомарову та Михайлу Максимовичу, а спроектована статуя була російським скульптором Михайлом Йосиповичем Микешин. Реалізовано проект було завдяки роботі скульпторів Артемія Лаврентійович Обера (виконував фігуру коня), Пія Адамовича Веліонський (відливав статую гетьмана) і В.Н. Миколаєва (споруджував постамент з гранітних брил, які залишались з будівництва Ланцюгового мосту), а також за допомогою консультацій відомого історика Володимира Антоновича. Коштів на будівництво цього архітектурного споруди не вистачало (було зібрано 25000 карбованців), тому Морським відомством було передано для пам’ятника 1600 пудів старої корабельної міді.

Пам’ятник Богдану Хмельницькому розташовується в центрі Софійській площі. Правою рукою гетьман стискає гетьманську булаву, а лівою стримує свого коня.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.