Сторожовий корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси з метою увійти до складу ВМС України (1992)

21 липня 1992 - 32 років тому

Кораблі Чорноморського флоту

Кораблі Чорноморського флоту

Влітку, 21 Липня 1992 года, сталася важлива для нашої країни історична подія, яка назавжди увійшло в історію Українського військового флоту та отримало гучну назву «сенсація».

Саме в цей день за наказом капітана-лейтенанта Сергія Настенко, командира корабля, з піднятим українським прапором вирушив у бік міста Одеса з Кримської військово-морської бази (Новоозерне) сторожовий корабель Чорноморського флоту України СКР-112. Намірами таких дій було увійти до складу українських Військово-Морських Сил. Російське командування силами інших кораблів і авіації намагалося вчинити опір діям сторожового корабля СКР-112, але ці спроби були марними, і корабель, як і було задумано, дістався до місця призначення.

Такий відважний і несподіваний перехід СКР-112 з Новоозерного до Одеси був справжнім «дев’ятим валом» для всього Чорноморського флоту. Корабель відразу охрестили «Прометеєм» і «Авророю» нашої Української флоту. Адже насправді, екіпаж СКР-112 показав усім нам приклад неймовірної відданості і любові до нашої держави України, і все це в складних умовах самого початку незалежності нашої країни, яка в ті часи, можна сказати, ще фактично так і залишалася під великим впливом Росії .

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.