Катеринослав був перейменований в Дніпропетровськ (1926)

19 липня 1926 - 98 років тому

Вокзал залізничної станції Катеринослава

Вокзал залізничної станції Катеринослава

19 липня 1926 місто Катеринослав було перейменовано в Дніпропетровськ. Нова назва було дано місту на честь одного з видатних діячів партії місцевого походження Григорія Івановича Петровського.

До перейменування місто змінював свої назви кілька разів. У 17 столітті він називався Старий Кодак, потім Новий Кодак. З 1776 він мав назву Катеринослав (на честь російської імператриці Катерини Другої), а з 1784 року місто було перейменовано в Новомосковськ. У 1976 1802 роках місто стало носити назву Новоросійськ (таким було побажання щодо назви міста Павла Першого). На початку 1918 року, після проголошення Української Народної Республіки, було внесено пропозицію про нову назву для міста Січеслав (таку назву мало б нагадувати його жителям про козацьке вдачу міста), але офіційним залишилася назва Катеринослав.

Під час революційних 1917-1919 років Радянська влада прагнула якомога швидше позбутися від капіталістичних пережитків, починаючи з заміни приватної власності громадської і буржуазної культури соціальної, і закінчуючи замінами старих назв вулиць і міст новими. Такі перейменування торкнулися як назв вулиць і площ Катеринослава, так і назви самого міста. На Третьому з’їзді селянських, робітничих і солдатських депутатів Катеринославщини було прийнято постанову про зміну назви Катеринослав на Дніпропетровськ, що й було втілено в життя 19 липня 1926.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.