Вихід пасажирського пароплава Київ Херсон у перший рейс (1933)

17 липня 1933 - 91 років тому

Пристань пароплавів на Дніпрі

Пристань пароплавів на Дніпрі

У 1933 році, влітку, 17 липня, відбулася одна з дуже важливих подій в історії розвитку нашої країни України, значення якого досить важко переоцінити. Саме в цей день вперше був пущений на воду перший пасажирський пароплав зі своїм першим рейсом за маршрутом Київ Херсон.

Цій знаменній події передували довгі і наполегливі роки підкорення річки Дніпро, на яку і був згодом пущений пароплав. Відомо, що протягом довгого часу, вимірюваного століттями, непокірна річка тут вилася між стрімкими скелями і утворювала страшні і небезпечні Дніпровські пороги. Тільки в 20 столітті люди і технології змогли приборкати невгамовну річку. У період 1927-1932 років вироблялося масштабне будівництво греблі ДніпроГЕС. Ця гребля, побудована вище острова Хортиця, була першою в нашій державі гідроелектростанцією такого великого масштабу. Адже саме завдяки їй непокірні Дніпровські пороги, які раніше, протягом багатьох століть ділили річку Дніпро на дві, абсолютно жодним чином не пов’язані між собою половини, зникли назавжди, і на сьогоднішній день простому обивателю навіть важко собі уявити, що коли-небудь могло бути інакше.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.