Декларація про державний суверенітет України

16 липня 2013 - 11 років тому

Декларація про державний суверенітет України. 16 липня 1990

Декларація про державний суверенітет України. 16 липня 1990

Декларацію про державний суверенітет України прийняла Верховна Рада УРСР в 1990 році, 16 липня. Цей документ є документом історичної значимості, адже він проголошував державний суверенітет України.

Одним з центральних положень Декларації було положення про громадянство в нашій країні. У документі йшлося про те, що представниками народу нашої держави є громадяни всіх національностей. При цьому, абсолютно всі громадяни мають перед законом повну рівність, незалежно від того, яке у них соціальне та майновий стан, національна та расова приналежність, походження, стать, освіта, релігійні та політичні погляди, рід і характер занять.

У документі також наголошувалося самостійність нашої країни в економічній галузі. Декларацією було проголошено намір про створення банківської, фінансової, цінової, податкової та митної системи, власного державного бюджету та грошової державної одиниці.

Документом була визнана самостійність України у вирішенні питань, які безпосередньо пов’язані з наукою, освітою, духовним і культурним розвитком української нації.

Також Декларацією було проголошено намір, що відтепер Україна буде постійно нейтральною країною, приймати участі у військових діях не буде. Ядерна зброя проводитися, купуватися і застосовуватися державою не буде також.

Документ проголошував право нашої країни на безпосередню реалізацію відносин з іншими країнами, що мало на увазі під собою укладання з ними договорів, а також обмін торговельними, дипломатичними і консульськими представництвами.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.