Почалися масові страйки шахтарів (1989)

15 липня 1989 - 35 років тому

Страйкуючі шахтарі, літо 1989

Страйкуючі шахтарі, літо 1989

15 липня 1989 на Донбасі розпочалися перші в історії Радянського Союзу масові страйки шахтарів. Підтримали їх і працівники вугільної промисловості на Кузбасі і в Караганді. Поштовхом до початку масових виступів стало погіршення забезпечення шахтарських регіонів продовольчими та промисловими товарами, яких і так не вистачало в умовах тотального товарного дефіциту, який щодня наростав в країні. Обурення шахтарів накопичувалося також і у зв’язку з недостатнім забезпеченням техніки безпеки, через загибель товаришів, які віддали своє життя взамін на прагнення керівництва до зростання видобутку вугілля. Вони вимагали гідної оплати праці та підвищення якості життя.

Перший страйк стихійно почалося 15 липня 1989 р. на шахті Ясинуватська - Глибока в Макіївці Донецької області. Очолив її робітник очисного вибою В. Комісарук. 17 липня страйк охопив вже й інші шахти міста, 18 липня до виступів приєдналися Красноармійськ, Дзержинськ, Шахтарськ, Краснодон, Первомайськ. 19 липня почали страйкувати шахтарі Донецька і Горлівки. А вже 25 липня страйкувало 110 з 121 шахт Донецької області, 52 з 93 шахт Луганщини, всі 11 шахт Західного Донбасу, усі 20 шахт Львівсько-Волинського басейну. Всього налічувалося близько півмільйона страйкарів. Центральний Донецький страйковий комітет очолив А. Бокарев. Своїми виступами гірники змусили піти у відставку кожного третього директора шахти і партійно-радянських керівників страйкуючих міст. 30 липня 1989 страйк припинився. Однак і після її закінчення більшість страйкових комітетів не припинили свою роботу і перетворилися на постійно діючі. В результаті, шахтарські страйки 1989 стали одним з поштовхів до зміни економічного і політичного ладу в країні в 1991 р.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.