Між Тевтонським орденом і польсько-литовсько-українським військом відбулася Грюнвальдська битва (1410)

15 липня 1410 - 614 років тому

Битва при Грюнвальді, Ян Матейко

Битва при Грюнвальді, Ян Матейко

15 липня 1410 в ході «Великої війни» між країнами Тевтонського ордена і загальним польсько-литовсько-українським військом поблизу сіл Грюнвальд і Танненберг (тепер територія Польщі) відбулася Грюнвальдська битва. Перемогу в ній здобула союзна армія, і не останню роль в цій перемозі зіграли і української.

Через спробу литовців повернути Жемайтійського землі, які були захоплені Тевтонським орденом, в 1409 р. почалася «Велика війна». У 1410 р. основні військові дії проходили на території сучасної Польщі. Так, в липні 1410 противники зустрілися біля озера Лубни. Тевтонське військо налічувало близько 27 тис. воїнів, польське військо короля Ягайла налічувало 18 тис. військових. Їх основу становили 42 хоругви, в тому числі Львівська, Холмська, Перемишльська, Галицька, 3 хоругви Подільських земель та ін Військо Великого Князівства Литовського князя Вітовта складалося з 11-12 тис. воїнів. У нього також увійшли з’єднання з Поділля, Києва, Стародуба, Луцька, Володимира, Кременця та інших міст.

Сама битва тривала близько 3 годин, а переслідування розгромленого війська німців тривало до пізнього вечора. В результаті, перемога союзних військ у Грюнвальдській битві підірвала військову могутність Тевтонського ордену і припинила експансію його лицарів на схід.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.