Почалася Всеукраїнський страйк залізничників (1918)

14 липня 1918 - 106 років тому

Виступи робітників Російської імперії, 1918 р.

Виступи робітників Російської імперії, 1918 р.

14 липня 1918 залізничники України почали страйк, яка за кілька днів охопила всю країну. Так, першими почали страйку робітники Коростенського, Сарненського і Здолбунівського вузлів Південно-Західної залізниці. Проте вже 16-17 липня до них приєдналася Одеса, Київ, станції Полісся, а 18 липня і Поділля. Активну допомогу страйкуючим організовували і підпільні організації більшовиків, адже страйкарі вимагали звільнення всіх залізничників - політичних ув’язнених і билися проти німецьких окупантів, які допомагали гетьману Скоропадському. Вже 20 липня страйком були охоплені всі залізниці України, приєднувалися до виступів і залізничники Білорусі, Бессарабії та Криму. Всього було підраховано, що страйкувало понад 200 тисяч осіб. Очолив виступи спеціально створений страйковий комітет київського вузла. Саме він озвучив і основні вимоги залізничників: визнання їх профспілки, збереження 8-годинного робочого дня, поліпшення матеріального становища і т.п. Згодом залізничників підтримали і працівники промисловості України, які влаштовували на Донбасі, в Києві, Харкові, Катеринославі страйки солідарності. Підтримали залізничників і селяни.

Щоб придушити повсталих залізничників німецькі війська вдалися до масових арештів: в Одесі було заарештовано більше 200 робітників, у Києві - 1500. Але навіть коли німці привезли в Україну своїх залізничників, щоб відновити рух поїздів, українці почали влаштовувати диверсії. Однак до середини серпня страйковий рух окупантам вдалося придушити повністю. Тим не менше, ці виступи зіграли не останню роль у боротьбі українців проти окупантської військ Німеччини.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.