Відбулося друге віче української молоді (1900)

14 липня 1900 - 124 років тому

Сучасний з’їзд української молоді. Київ, 2011 р.

Сучасний з’їзд української молоді. Київ, 2011 р.

14 липня 1900 у Львові відбувся другий з’їзд української молоді, на якому було оголошено про початок боротьби молодих людей за незалежність України.

У розвитку українського руху за незалежність етапним став саме 1900-перше, у Харкові свою знамениту промову «Самостійна Україна» (яка пізніше була надрукована як брошура Революційної української партії) проголосив Микола Міхновський - перший ідеолог українського націоналізму. Потім прагнення до самостійності заманіфестувати і студенти Придніпров’я. По-третє, 14 липня того ж року відбулося студентське віче і в Галичині, на якому було проголошено резолюція, в якій зазначалося, що тільки у вільній і самостійній Україні зможуть розвиватися українці, тому потрібно прагнути до проголошення самостійної держави в українських етнографічних межах.

Це віче було достатньо знаковим, адже ще з середини XIX в. молодіжний рух у Галичині за прикладом більшості європейських країн стає важливим чинником суспільного розвитку. І в 1900 р. молодь становила в Україні потужну силу: було створено гуртки «Січ», «Основа», «Академічна громада» при західноукраїнських університетах та ін Студенти вірили, що Україна може і обов’язково стане самостійною державою. Так українська молодь у своєму політичному розвитку випередила більшу частину суспільства рівно на 100 років.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.