Вийшла з друку «Острозька Біблія» Івана Федорова (1581)

12 липня 1581 - 443 років тому

«Острозька Біблія»

«Острозька Біблія»

12 липня 1581 побачила світ «Острозька Біблія» Івана Федорова, надрукована на кошти князя Острозького. Це було перше повне друковане видання всіх книг Святого Письма церковно-слов’янською мовою, підготовлене гуртком учених при Острозькій школі. Біблія була надрукована на 628 аркушах, її прикрашали численні заставки, кінцівки та ініціали. Крім того, у видання було вміщено передмову Костянтина Острозького, де він пояснює виникнення тексту, і друге віршоване передмову Грігория Смотрицького, де він помістив похвалу видавцеві і його гербу, а також післямова самого видавця.

Вчені відзначають, що «Острозька Біблія» зіграла важливу роль у боротьбі проти наступу католицької церкви на православ’я, адже І. Федоров зібрав церковно-слов’янські та грецькі списки з церков і монастирів усього православного Сходу: з Риму до Острога привезли Список Біблії, з Москви - копію повної Біблії Новгородського архієпископа Геннадія 1499

За підрахунками вчених, в 1581 р. було надруковано 1500-2000 примірників. До наших днів дійшло 250 цих досконалих зразків друкарського мистецтва України кінця ХVI ст., 18 з них зберігаються в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.