У Києві відкрився літературно-меморіальний музей Максима Рильського (1968)

10 липня 1968 - 56 років тому

Кабінет Максима Рильського в Київському літературно-меморіальному музеї поета

Кабінет Максима Рильського в Київському літературно-меморіальному музеї поета

10 липня 1968 своїх перших відвідувачів прийняв літературно-меморіальний музей Максима Рильського в київському Голосіїво. Музей розташований у двоповерховому будинку поета, який був зведений за його власним проектом і в якому він провів свої останні 13 років життя. Так, саме тут були створені відомі збірки «Троянди й виноград», «Вечірні розмови» та ін Навколо будівлі - сад і квітники, посаджені самим Максимом Тадейовичем. Перед будинком вже після відкриття музею було встановлено бюст поетові.

Протягом свого 40-річного існування музей прийняв понад 1 мільйон відвідувачів, було тут і багато українських діячів мистецтва. В експозиціях Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського речі, які оточували його за життя, велика кількість рукописів, а також особиста бібліотека, включаючи книги, підписані авторами. Музей об’єднує в собі як меморіальні, так і біографічні риси. Виставка розмістилася в 8 кімнатах-музейних залах: вітальні, кабінеті, бібліотеці і 3 біографічних залах, в яких знаходяться документи і предмети, що розповідають про сім’ю, виховання, навчання та молодих роках Максима Рильського, про життя і його творчому шляху, в тому числі свідоцтво про його арешт НКВС, записи його голосу, різні фото-і кінодокументи. Унікальна колекція повною мірою відтворює драматичну радянську епоху і дух великого поета того часу.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.