Другим Президентом України став Леонід Кучма (1994)

10 липня 1994 - 30 років тому

Другий Президент України - Леонід Кучма

Другий Президент України - Леонід Кучма

10 липня 1994 в другому турі виборів Президента України перемогу отримав Леонід Кучма - голова Українського союзу промисловців і підприємців. Він набрав 52,15% голосів, а це 14 млн. 16 тис. осіб. У чинного ж Президента Леоніда Кравчука було 45,06% (12 млн. 111 тис.). У порівнянні з першим туром Л. Кучма набрав на 6 млн. голосів більше. Особливо вагомою була його перевага в Донбасі, східних і південних областях України і в Криму. У центральних і західних областях держави більшість виборців голосувало за Кравчука.

На початку 90-х рр.. політична ситуація в Україні довгий час залишалася складною. На вимогу страйкуючих - шахтарів з Донбасу був призначений Всеукраїнський референдум на осінь 1993 р., але Президентська адміністрація на нього кошти так і не виділив. Тому Верховна Рада скасувала свою постанову про проведення референдуму і призначила на літо 1994 дострокові вибори Президента. 26 червня відбувся перший тур, в якому взяли участь 7 кандидатів. У другий тур пройшов чинний президент Л. Кравчук і Л. Кучма. Останній, в результаті, і здобув перемогу.

Леонід Кучма родом з Чернігівщини, але закінчивши університет у Дніпропетровську, залишився працювати у виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод», де пройшов шлях від інженера до генерального директора. У 1992-1993 рр.. Кучма займав пост прем’єр-міністра. Згодом, залишивши цю посаду, зосередився на виконанні депутатських обов’язків.

19 липня 1994 на урочистому засіданні Верховної Ради України новообраний Президент України Л. Кучма прийняв присягу на вірність українському народу. На цій посаді він перебував 10 років, поступившись місце тільки в 2004 р. Віктору Ющенку.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.