Козацькі полки Лівобережжя перетворені на регулярні полки російської армії (1783)

9 липня 1783 - 241 років тому

Козацьке військо в бою

Козацьке військо в бою

9 липня 1783 указом Військової колегії полиці козаків Лівобережної України були перетворені на регулярні полки російської армії. Таким чином Україна втратила свої збройні сили - козаків.

На початку 80-х рр.. ХVIII ст. в Росії з новою силою розгорнувся наступ насамперед на національні особливості окраїнних земель, особливо на Україну. Так, в 1781 р. запроваджено поділ Лівобережної України на три намісництва: Новгород-Сіверське, Чернігівське та Київське. Намісництва ділилися на повіти, а полково-адміністративний устрій перестало існувати взагалі. Проте головний удар було завдано через 2 роки - в 1783 р. замість козацьких полків було утворено 10 кавалерійських регулярних кінних полків. Згодом їх перейменували на карабінерскіе. Служити козаки повинні були 6 років. Козацькі старшини або залишалися на службі і отримували російські офіцерські звання, або були змушені йти у відставку. Козаки, з яких формувалися нові військові загони, тепер стали називатися казенними хліборобами, або державними селянами - вільними людьми, які повинні були платити різні податки на користь імперської скарбниці. За наказом Катерини II до Петербурга були вивезені козацькі військові прапори, печатки, гармати. Так Україна втратила один з головних ознак національної держави - власне військо і була зведена до стану звичайної окраїни Російської імперії.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.