Між Україною і НАТО підписано Хартію про особливе партнерство (1997)

9 липня 1997 - 27 років тому

Засідання членів НАТО

Засідання членів НАТО

9 липня 1997 у Мадриді Президент України Леонід Кучма, Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору X. Солана і лідери 16 країн-членів НАТО підписали Хартію про особливе партнерство. З тих пір цей документ став основоположним у взаєминах між організацією та Україною.

Співпраця з НАТО Україна почала майже відразу після здобуття незалежності. Так, починаючи з 1994 р., країна бере активну участь у програмі «Партнерство заради миру» (ПЗМ), в рамках якої українські військові були залучені до кількох десятків спільних з країнами-членами та партнерами НАТО миротворчих навчань як на українській території, так і за кордоном. Наступним кроком поглиблення співпраці стало підписання в 1997 р. Хартії про особливе партнерство. Вона відкрила шлях для проведення консультацій і співпраці з питань євроатлантичної безпеки. У цій Хартії країни-члени НАТО підтвердили свою підтримку суверенітету та незалежності України, а також її територіальної цілісності, демократичного розвитку, економічного процвітання та статусу без’ядерної держави, а також принципу недоторканності кордонів. Відповідно до Хартії була створена Комісія Україна - НАТО. Вона забезпечує проведення консультацій з загальних питань безпеки і повинна спостерігати за відповідним виконанням Хартії, оцінювати загальний розвиток відносин між НАТО і Україною, планувати діяльність на майбутнє і пропонувати шляхи поліпшення і подальшого розвитку співпраці. Комісія також відповідає за перегляд спільної діяльності, яка ведеться в різних рамках. Цей орган приймає рішення і здійснює управління заходами співробітництва і дотепер.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.