Почалася Конотопська битва (1659)

8 липня 1659 - 365 років тому

Конотопська битва

Конотопська битва

8 липня 1659 в ході російсько-української війни 1658-1659 рр.. між козаками під проводом Івана Виговського та армією Московії почалася Конотопська битва. І хоча в цій битві козаки таки перемогли, в цілому війну вони програли, а Конотопська битва залишилася тільки втраченим шансом.

Події, які передували Конотопську битву, в історії отримали назву періоду Руїни, коли помер Богдан Хмельницький, а в Україні з новою силою розгорілася громадянська війна. Саме в цей період до влади приходить новий гетьман Іван Виговський, який укладає Гадяцький договір про союз з Польщею. В цей же час Московія починає активніше втручатися у справи України. А восени 1658 російська армія під командуванням Г. Ромодановського взагалі переходить до збройного вторгнення і захоплює ряд українських міст. Однак перш ніж просуватися вглиб України російська армія вирішила захопити Конотоп, який обороняли козаки. Навесні 1659 перша спроба захопити фортецю приступом була невдалою. Тривала оборона до липня дозволила Виговському зібрати власну армію і отримати допомогу з боку Польщі і Криму. Рано вранці 8 липня козаки напали на військо російського головнокомандувача Трубецького і, скориставшись несподіванкою, захопило велику кількість московської кінноти. Наступного дня частина російського війська переправилася через р. Соснівку біля Конотопа і розбила там ще один табір, але через день козаки, захопивши річку, затопили низину навколо ворожого табору, ліквідувавши можливість настання. Сам Трубецькой, почувши про розгром табору, відкликав Ромодановського з облоги Конотопа та пізно ввечері почав відступ з України. Армія козаків переслідувала ворога і розбивала його окремі частини аж до російського кордону.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.