Розпочався суд над винуватцями аварії на ЧАЕС (1986)

7 липня 1986 - 38 років тому

Суд у справі про аварію на ЧАЕС

Суд у справі про аварію на ЧАЕС

7 липня 1986 в Чорнобилі розпочався судовий процес над винуватцями аварії 26 квітня на Чорнобильській атомній електростанції, в результаті якої стався дуже великий радіоактивний викид, тисячі людей були опромінені, а тисячі гектарів землі забруднені.

Суд розглядав справу протягом 3 тижнів і завершився вироком колишнім керівникам і працівникам станції 29 липня. Так, судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Союзу РСР під головуванням члена Верховного суду СРСР Г. К. Бризе, вислухавши десятки свідків і потерпілих, проаналізувавши слідчі матеріали, результати роботи урядової комісії, висновки експертів і фахівців, дійшла висновку, що одним з основних винуватців був директор станції В. Брюханов. Саме він не забезпечив надійної, безпечної експлуатації складного підприємства, неухильного виконання персоналом встановлених правил. В результаті, безконтрольність, низька виробнича і трудова дисципліна на станції і призвели до аварії. Крім того, були виявлені факти грубого недотримання службових обов’язків колишніми головним інженером ЧАЕС Н. Фоміним і його заступником А. Дятловим. Їх та ще кількох працівників станції і чиновників Держатоменергонагляду СРСР засудили до ув’язнення. Однак, незважаючи на висновки суду, і сьогодні єдиної думки щодо причин аварії і можливості мінімізувати наслідки аварії серед фахівців і в суспільстві не існує.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.