У Москві завершився «Шахтинський судовий процес» над гірниками Донбасу (1928)

6 липня 1928 - 96 років тому

Підсудні під час Шахтинського процесу

Підсудні під час Шахтинського процесу

6 липня 1928 в Москві закінчився судовий процес над групою шахтарів з Донбасу, яких звинувачували у контрреволюційній діяльності. Це був перший політичний процес в СРСР, під час якого була засуджена велика група керівників вугільної промисловості Донбасу.

53 інженера і технічних працівника вугільної промисловості, серед яких були і керівники «Донвугілля», та Управління нового будівництва Донбасу, та 5 директорів шахт і рудоуправлінь, 5 головних інженерів шахт, чотири німецьких фахівця та ін звинувачувалися прокурорами у приналежності до «контрреволюційної організації» , що діяла в 1922-1928 рр.. в Шахтинском та інших районах Донецької області, Харкові та Москві. Шахтарям інкримінувалося прагнення зруйнувати вугільну промисловість Донбасу - найважливішу паливну базу СРСР і таким чином зірвати індустріалізацію країни. Сьогодні відомо, що справа готувалося заздалегідь, а підсудних також звинуватили у зв’язках із зарубіжними організаціями у Польщі та Австрії.

Суд, який розпочався ще 18 травня, завершився 6 липня: 11 підсудних «визнали» свою провину повністю, частина - Частинами, 22 шахтаря винними себе так і не визнали. Незважаючи на це, 15 гірників були розстріляні, інші - були посаджені у в’язницю на різні терміни. Сталін і його режим використовував цей процес для розгортання масової кампанії переслідування «буржуазних» спеціалістів за «шкідництво», завдяки чому придушувалося будь-який опір індустріалізації країни.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.