В УРСР заснували посаду президента (1991)

5 липня 1991 - 33 років тому

Леонід Кравчук - перший Президент України

Леонід Кравчук - перший Президент України

5 липня 1991 Верховна Рада Української РСР прийняла закон про заснування посади президента України. Згідно з новим положенням були внесені доповнення і в діючу в той час конституцією 1978 р.: «Президент України є главою держави і главою виконавчої влади України». І хоча ці слова не давали жодного уявлення про те, що повинен насправді робити Президент у своїй державі, це був перший крок до встановлення сучасного поділу гілок влади в Україні.

За радянськими конституціям главою держави вважався президію Всеросійського (а з 1922 року - Всесоюзного) Центрального Виконавчого Комітету рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів. З 1936 р. головним державним органом стала президія Верховної Ради СРСР, тобто колективний орган. Однак з початком у СРСР Перебудови в країнах Союзу почалися демократичні зміни. Не оминули вони й України, в якій було вирішено за класичною схемою республіки заснувати в країні пост президента.

Перші вибори Президента України відбулися вже в грудні 1991 р. За абсолютній більшості голосів переміг Леонід Кравчук - тодішній голова Верховної Ради, який і підписував закон про президента. Друге місце зайняв В’ячеслав Чорновіл, третє - Левко Лук’яненко. Проте другий раз ост президента Л. Кравчуку отримати не вдалося, в 1994 р. її на 10 років зайняв Леонід Кучма.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.