Відбувся Перший з’їзд КП (б) У (1918)

5 липня 1918 - 106 років тому

Микола Скрипник - ініціатор першого з’їзду КП (б) У

Микола Скрипник - ініціатор першого з’їзду КП (б) У

5 липня 1918 в Москві відбувся Перший з’їзд Комуністичної партії (більшовиків) України, на якому було ухвалено рішення увійти до складу Російської КП (б) із збереженням власної назви. Першим українських комуністів очолив Георгій П’ятаков, але вже у вересні того ж року на цій посаді його змінив Серафима Гопнер.

Перші комуністи на Україні з’явилися з лав Російської Соціал-Демократичної Робітничої партії, осередки якої діяли на українських територіях Російської імперії. Проте до революції 1917 р. єдиного організованого центру вони не мали. 3 грудня 1917 в Києві відкрився Крайовий (Обласний) з’їзд РСДРП (б), на якому було проголошено утворення всеукраїнської більшовицької організації під назвою РСДРП (б) - Соціал-демократія України. Але керівний центр партії виявився недієздатним, і тому в квітні 1918 р. з ініціативи Миколи Скрипника у Таганрозі відбувся з’їзд представників більшовицьких організацій України, на якому була створений КПУ. Перший з’їзд нової партії відбувся в Москві разом з російськими комуністами. Було вирішено, що КП (б) У входить до складу РКП (б), підпорядковується загальним партійним з’їздам і Центральному Комітету партії. Така система зберігалася аж до розпаду СРСР в 1991 р.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.