Німці заарештували уряд Самостійної України (1941)

4 липня 1941 - 83 років тому

Ярослав Стецько - голова уряду Самостійної України

Ярослав Стецько - голова уряду Самостійної України

4 липня 1941 року в окупованому німцями Львові було заарештовано уряд проголошеного кількома днями раніше відродженого самостійної Української держави на чолі з Ярославом Стецьком.

30 червня 1941, після взяття Львова нацистськими військами, в місто вступили і сили опору Бандери. У той же день вони скликали мітинг і Національні збори, на якому в присутності кількох німецьких генералів проголошено Акт відновлення Української Держави. І хоча німецька сторона була проти, того дня рішучих дій з його боку не було. Українці розраховували, що німці швидше погодяться на проголошення Української держави, ніж підуть на загострення відносин з ними. Отже, ОУН за підтримки митрополита Шептицького А. таки проголосила відновлення незалежності України і створила український уряд з 15 міністрами, який очолив Ярослав Стецько. Проте, вже через кілька днів після проголошення Акту про це дізнався Гітлер особисто вимагав від С. Бандери офіційно анулювати відновлення державності. Тоді німці заявили: «Ми не союзники, а завойовники». Проте Бандера відмовився від умов Гестапо, а тому 4 липня український уряд у Львові був заарештований, а самого Бандеру посадили під домашній арешт в Берліні.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.