У США засновано перше товариство взаємодопомоги українських емігрантів «Братство Св. Миколая» (1885)

3 липня 1885 - 139 років тому

Українська парафія у Шенандоа

Українська парафія у Шенандоа

3 липня 1885 в США було засновано перше товариство взаємодопомоги українським емігрантам першої хвилі еміграції «Братство Св. Миколая». Його засновником став священик з Галичини Іван (Джон) Волянський, який прибув в Пенсільванії в 1884 р.

Українці, які наприкінці XIX ст. емігрували з Батьківщини в США, були переважно селянами-трудівниками із Західної України. Тому невипадково центром духовного й суспільного життя українців в Америці стала церква. Саме церковного братського типу було і перше товариство співвітчизників в Америці - «Братство Св. Миколая». Вже через рік його існування спільними зусиллями братів і батька Волянського у м. Шенандоа було зведено будівлю першої української католицької церкви. Головною метою братства була взаємодопомога першим емігрантам з України на чужині. Допомагали члени братства один одному і морально, і матеріально, організовувалися школи, проводилася робота для підйому слави української самосвідомості, збереження народних звичаїв і традицій.

Через 10 років після заснування «Братства Св. Миколая» в центрі американської діаспори в Пенсільванії в тому ж місті Шенандоа було засновано Український Народний Союз - найбільша братська організація США, яка поширила свій вплив навіть на Канаду. Увійшло до Союзу і «Братство Св. Миколая». На початку ХХ ст. Союз став дуже впливовою апартійной організацією, яка стала основним виразником головних напрямків суспільно-політичної думки українців у США.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.