В Україні затвердили закон про громадянство (1918)

2 липня 1918 - 106 років тому

Гетьман Павло Скоропадський

Гетьман Павло Скоропадський

2 липня 1918 гетьман Павло Скоропадський затвердив закон про громадянство Української Держави. Так, громадянам новопроголошеної країни заборонялося одночасно бути підданими іншої держави (у разі прийняття громадянства іншої країни українське громадянство анулюється), вони отримували всю повноту політичних прав, у тому числі і виборчих, але також в законі і прописувалася їх обов’язок всіма силами дбати про добробут України .

Громадянами Української держави визнавалися всі особи, що народилися на її території, незалежно від їх нинішнього місцезнаходження, вони мали право на українське громадянство у разі надання необхідного заяви протягом року після досягнення повноліття. Крім того, громадянство надавалося і дітям, народженим у шлюбі іноземки з українським громадянином, усиновленим іноземцям до 17 років, шляхом натуралізації в разі перебування на території України протягом 3 років і здібності прогодувати себе і сім’ю. Громадянами ставали і російські піддані, які на момент прийняття закону перебували в Україні.

Необхідно відзначити, що новий закон про громадянство Скоропадського відміняв аналогічний закон, прийнятий Центральною Радою, однак важко не помітити, що багато його положення були використані і в сучасному законі про громадянство, тому цілком можна сказати, що закон 1918 р. і гетьман Скоропадський став одним з основоположників сучасного українського законодавства.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.