Почалася Кримська війна (1853)

2 липня 1853 - 171 років тому

Атака бригади легкої кавалерії в Кримській війні, 25 жовтня 1854 під Балаклавою

Атака бригади легкої кавалерії в Кримській війні, 25 жовтня 1854 під Балаклавою

2 липня 1853 з форсування річки Прут на Західній Україні російською армією, якій допомагали запорізькі козаки, почалася Кримська війна між Російською імперією і Туреччиною за панування на Близькому Сході і Балканах.

Назрівати конфлікт між Росією і Туреччиною почав ще в лютому 1853 р., коли відправивши в Стамбул свого морського міністра Олександра Меншикова, російський цар Микола I зажадав від турків визнати його протекторат над православними жителями Туреччини, що формально прописувалося в Кючук-Кайнарджійського мирному договорі. Звичайно, турецький султан відмовився від таких посягань з російського боку і попросив допомоги з боку Англії, Франції та Сардинського королівства. 2 липня 1853 82-тисячна російська армія на чолі з генералом Михайлом Горчаковим форсувала західноукраїнську річку Прут - ліва притока Дунаю і захопила Молдавію і Валахію - васальні князівства Османської імперії. Ця окупація російських стала приводом до нової війни, яка тривала протягом 3 років і закінчилася в 1856 р. підписанням Паризького мирного договору і повною капітуляцією Росії. Проте вже через 20 років в 1877 р. Росія почала нову Російсько-турецьку війну, в якій вже здобула перемогу і всі свої втрачені в Парижі привілеї.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.