6 українських воєводств увійшли до складу знов Речі Посполитої з підписанням Люблінської унії (1569)

1 липня 1569 - 455 років тому

Люблінська унія. Ян Матейко, 1869

Люблінська унія. Ян Матейко, 1869

1 липня 1569 між Королівством Польським та Великим Князівством Литовським була підписана Люблінська унія про утворення єдиної федеративної країни - Речі Посполитої. Відповідно до цієї угоди, українські землі, які також увійшли до нової держави, були розділені на 6 воєводств: Подільське, Брацлавське, Белзьке, Руське (центр - Львів), Волинське (центр - Луцьк) та Київське. Всі ці західноукраїнські землі раніше перебували під владою Польщі. Що стосується Литовського Князівства, то українцями особливо було заселене Брестське воєводство, яке також увійшло до новоствореної федерацію.

Необхідно відзначити, що шлях до об’єднання двох країн почала ще Кревська унія 1385 р. Тоді стояла мета спільного подолання зовнішньої небезпеки - лицарів-хрестоносців. У другій пол. ХV ст. з’явився новий ворог - Московське Князівство, з яким теж потрібно було боротися. Так, 1 липня 1569 посли Великого Князівства Литовського і окремі депутати польського сейму підписали акт про унію. І потрібно сказати, що об’єднання в одній державі Польщі, України та Литви зробило Річ Посполиту однією з найпотужніших європейських країн, завдяки чому їй вдалося в результаті отримати перемогу у війні з Москвою. А з 1618 р. До Речі Посполитої, завдяки цій перемозі, приєдналося ще й Чернігівське воєводство, яке разом з західноукраїнськими землями початок процес інтеграції в західноєвропейську політико-соціальну сферу.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.