У Криму сформовано Національний меджліс (1991)

30 червня 1991 - 33 років тому

IV Курултай кримськотатарського народу, Сімферополь, 2005 p

IV Курултай кримськотатарського народу, Сімферополь, 2005 p

30 червня 1991 в Сімферополі закінчилася перша сесія Другого Курултаю кримських татар, на якій був сформований аналог парламенту - Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим.

Перший Курултай кримськотатарського народу відбувся 25 березня 1917 р. в Сімферополі. На ньому був обраний мусульманський виконавчий комітет на чолі з тодішнім муфтієм Криму Нумано Челебіджихана, за яким Тимчасовий уряд визнав право вирішувати всі питання сьогодення і майбутнього кримськотатарського народу. Однак історія розпорядилася інакше, і долю кримських татар вирішувала вже радянська влада. Тільки влітку 1991 р. в Криму вдалося скликати Другий Курултай. Він проходив протягом 26-30 червня 1991 р. в Сімферополі в складі 264 делегатів, обраних від кримських татар, які проживають на всій території СРСР. Насамперед, Курултай обрав меджліс - законодавчо-представницький орган, аналог парламенту, який очолив Мустафа Джемілєв (незмінним лідером він залишається і сьогодні). В умовах ще Радянського Союзу Курултаю вдалося створити систему національного самоврядування кримських татар, прийняти Декларацію про національний суверенітет кримськотатарського народу, положення про національний прапор і національний гімн, а також постанову про перехід на латинську графіку. А вже друга сесія Другого Курултаю кримських татар відбулася в незалежній Україні - 27-31 липня 1993

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.