У Львові проголошено Акт відновлення Української Держави (1941)

30 червня 1941 - 83 років тому

Львів’яни в очікуванні проголошення Акту відновлення державності, 30 червня 1941

Львів’яни в очікуванні проголошення Акту відновлення державності, 30 червня 1941

30 червня 1941 р.в будинку «Просвіти» в окупованому німцями Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави.

Після кількаденних боїв 29 червня 1941 радянська влада покидає Львів. Вже наступного дня в місто вступають німці, а слідом за ними, користуючись ситуацією, до Львова прибули і похідні групи ОУН Бандери. Їх завданням було встановлення української влади у всіх містах України. Так, вже в той же день представники українського руху скликають Українські Національні Збори в будівлі «Просвіти» на площі Ринок, на якому проголошують Акт відновлення Української Держави. На вежі Княжої гори підняли національний прапор, а інші городяни про новину дізнався юлагодаря Львівської радіостанції. Крім того, на цьому ж зборах обирається уряд країни - Українське Державне Правління під керівництвом Ярослава Стецька. Трохи пізніше був організований верховний державний орган - Українська Національна Рада, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький. Відомо, що під час зборів у «Просвіту» навідався уповноважений Вермахту в українських справах майор абверу Ганс Кох, однак незважаючи на його мова про заперечення Акту, а також небажанні Німеччини надавати Україні самостійність, зупинити захід йому не вдалося.

Проголошення акту було повною несподіванкою для німців, але в дію відразу ж був запущена вся нацистська машина для нейтралізації Бандери і ОУН. Дуже швидко інформація дійшла до Гітлера, який наказав посадити Бандеру під домашній арешт у Берліні, а також створити спеціальну комісію для розслідування справи з проголошенням Акта. Вже з вересня 1941 р. в Україні почалися масові арешти і розстріли українських підпільників.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.