Полтава вперше згадується в Іпатіївському літописі (1174)

29 червня 1174 - 850 років тому

Іпатіївський літопис

Іпатіївський літопис

29 червня 1174 - саме під цією датою в Іпатіївському літописі (складової частини літописного зводу «Повість временних літ») під назвою Лтава вперше згадана Полтава. Це є першою письмовою згадкою про місто, хоча згодом назву міста поступово змінюється: Лтава - Олтава - Полтава. Щодо назви в Іпатіївському списку, то дослідники бачать два можливих варіанти походження слова «Лтава» По-перше, можливо це похідне слово від слов’янських слів «огорожа», «огороджене парканом місце», а по-друге, можливо це пов’язано з давньоруською традицією найменування поселень на ім’я найближчої водної артерії - струмка Лтави, яка є правою притокою Ворскли.

Що стосується події, яка описується в літописі і в кінці кінців в описі якої і згадується Полтава, то літописець говорить про сіверського князя Ігоря Святославича, який пішов у похід проти половців, перейшов р. Ворсклу біля Лтави і, переслідуючи їх, розбив ворога у Переяславля. Однак у часи татаро-монгольської навали (XII-XIV ст.) Зміцнення на березі Лтави був повністю зруйновано і на довгий час зникло з хронік. Під сучасною назвою Полтава згадується в XV ст. - В 1430 р. вже у складі Великого князівства Литовського. А вже містом Полтава називається тільки в документах XVII ст., Коли вона отримала Магдебурзьке право.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.