Закарпаття приєднали до УРСР (1945)

29 червня 1945 - 79 років тому

Підписання договору «Про Закарпатську Україну»

Підписання договору «Про Закарпатську Україну»

29 червня 1945 між Чехословаччиною та СРСР укладено угоду про вихід Закарпаття зі складу Чехословаччини і приєднання його до України.

Після розпаду Австро-Угорщини в 1918 р. більшість українського населення Закарпаття висловилася за об’єднання з Українською Народною Республікою. Однак 8 травня 1919 утворена представниками Ужгородського, Пряшівської і Хустської рад Центральна Руська Народна Рада проголосила об’єднання Закарпаття з Чехословаччиною. У жовтні 1938 р. уряд Чехословаччини погодився на створення автономного уряду Закарпаття. Але південна частина Закарпаття в листопаді того ж року перейшла до Угорщини. 15 березня 1939 зібрався сейм Карпатської України, на якому було проголошено незалежність країни, прийнято її конституцію та обрано президентом А. Волошин. Однак заручившись підтримкою А. Гітлера угорські війська, незважаючи на героїчний опір загонів «Карпатської Січі», окупували землі Карпатської України і встановили жорсткий терористичний режим, який протримався до жовтня 1944 р. Після визволення Закарпаття радянськими війська 26 листопада 1944 в Мукачевому був зібраний з’їзд Народних комітетів Закарпатської України, який висловився за приєднання Закарпаття до УРСР. Так, 29 червня 1945 між урядами Чехословаччини та СРСР було укладено договір, згідно з яким Закарпаття переходило до складу Української РСР. А вже 22 січня 1946 була утворена Закарпатська область УРСР.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.