Прийнята Конституція України (1996)

28 червня 1996 - 28 років тому

Народні депутати України радіють після прийняття Конституції, ранок 28 червня 1996

Народні депутати України радіють після прийняття Конституції, ранок 28 червня 1996

28 червня 1996 після доби обговорення у Верховній Раді України була прийнята Конституція України. Президент України Л. Кучма підписав документ у той же день. З тих пір ця дата щорічно відзначається як День Конституції України.

Наявність Конституції - одна з основних ознак суверенності та незалежності держави. Після розпаду СРСР в Україні залишилася Конституція 1978 р., яка, звичайно, була застарілою. Тим не менше, кілька конституційних комісій і ВР довгий час не могли дійти згоди щодо Основного Закону. Протягом 1990-1996 рр.. було запропоновано 15 проектів Конституції України. Коли вже в лютому 1996 р. проект Конституції пройшов до парламенту на читання, основні питання викликали наступні пункти: по-перше, поділ влади між різними гілками, по-друге, питання приватної власності, по-третє, статус Криму і останнє - статус російської мови. Коли вже було пройдено два читання і внесено більше 6 тис. поправок, 26 червня ситуація загострилася. Тоді Рада національної безпеки України і Рада регіонів при Президентові України виступили із засудженням будь-яких подальших зволікань з прийняттям Закону, оскільки такі зволікання посилюють соціально-економічну ситуацію в державі. Наступного дня ВР, дізнавшись, що Презіідент підписав указ про проведення всеукраїнського референдуму для прийняття Конституції, вирішує вести роботу в режимі одного засідання до прийняття нової Конституції України. 28 червня 1996 в 9:00. 18 хв. після 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України - «за» проголосували 315 народних депутатів з 450. У незалежній країні тільки через 5 років після її отримання нарешті з’явився власний Основний Закон країни - Конституція.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.