СРСР передав Румунії ультимативну ноту про передачу йому Бессарабії і Північної Буковини (1940)

26 червня 1940 - 84 років тому

Евакуація німецького населення Бессарабії в Галац перед захопленням регіону СРСР

Евакуація німецького населення Бессарабії в Галац перед захопленням регіону СРСР

26 червня 1940 уряд Радянського Союзу передало керівництву Румунії ноту з ультимативною вимогою про повернення Бессарабії і частини Північної Буковини. І хоча відразу її не прийняли, через кілька днів румунський уряд погодився на умови радянського керівництва.

23 серпня 1939 був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа, який мав секретний додатковий протокол про розмежування «сфер впливу» в Східній і Південно-Східній Європі. Згідно з цим протоколом Бессарабія визнавалася зоною впливу СРСР. Так, 29 березня 1940 В. Молотов на сесії Верховної Ради СРСР заявив, що пакту про ненапад з Румунією немає, тому терміново потрібно вирішити спірне питання з Бессарабією, захоплення якої Румунією Радянський Союз ніколи не визнавав. Розуміючи, що без підтримки з боку сильного союзника війна проти Радянського Союзу просто неможлива, румунське керівництво почало наполегливо його шукати. Румунія зверталася і до Німеччини, і до Італії, але всі радили погодитися на умови Радянського Союзу. 26 червня 1940 Молотов вручив румунському посланнику Г. Давідеску ноту радянського уряду про повернення Бессарабії та Північної Буковини до складу СРСР, відповідь від румунської сторони мав надійти не пізніше 28 червня. Нарешті, заручившись підтримкою Німеччини, яка пообіцяла, що зміна кордонів буде временнім, коронна рада Румунії 21 голосами «за», при 6 «проти» і одному, що утримався, вирішив поступитися вимогам. 28 червня почався Бесарабсько-Буковинський похід військ СРСР, в результаті якого згадані території таки увійшли до складу Радянського Союзу.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.