Створено Південний фронт (1941)

25 червня 1941 - 83 років тому

Танковий десант на бойовій операції. Південний фронт, 1942

Танковий десант на бойовій операції. Південний фронт, 1942

25 червня 1941 на основі Московського військового округу був створений Південний фронт, командувати яким був призначений І. Тюленєв.

З червня 1941 р. для військових дій на території України німецьке командування розгорнуло потужну угруповання вермахту «Південь» на чолі з одним з найдосвідченіших генералів - фельдмаршалом Рунштедт. Радянське військово-політичне керівництво очікувало, що противник завдасть головного удару по Україні і тому зосередило тут основні свої сили, розгорнувши на українських землях Південно-Західний фронт, сформований на основі Київського особливого військового округу, який мав у своєму складі п’ять армій. Для допомоги Південно-Західному фронту, а також для зупинення наступу румунських військ в Молдавії, в напрямку Одеси та з метою запобігання прориву оборони західніше Тирасполя 25 червня 1941 на основі Московського військового округу був створений Південний фронт, до складу якого були включені 9 - я армія і 18-я, сформована Харківським військовим округом, армія. Звичайно, цей фронт був значно слабкіше Південно-Західного, оскільки в його складі налічувалося всього 22 дивізії: 13 стрілецьких, 4 танкових, 2 моторизовані і 3 кавалерійських. Однак не зумівши зупинити ворога на півдні, при догляді значна частина солдатів фронту потрапила в оточення, операція була програна.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.