Україна увійшла до Чорноморська економічна співдружність (1992)

25 червня 1992 - 32 років тому

Президенти країн-учасниць ЧЕС під час зустрічі в Стамбулі, 2007

Президенти країн-учасниць ЧЕС під час зустрічі в Стамбулі, 2007

25 червня 1992 в Стамбулі було створено Чорноморська економічна співдружність (ЧЕС), до якого увійшли 11 країн, серед яких, зокрема, була і Україна.

Після проголошення України незалежною державою ні в кого не викликало сумнівів необхідність інтеграції країни у світове господарство і розвиток її міжнародних економічних відносин. Однак вектори цієї інтеграції є дуже різноманітними. І якщо першим вектором у перші роки незалежності стало членство в СНД, то друге місце по праву зайняла ЧЕС. Крім України в організацію також увійшли Туреччина, Росія, Болгарія, Греція, Румунія, Грузія, Албанія, Вірменія, Молдова та Азербайджан. Крім того, в якості спостерігачів ЧЕС виступають: Австрія, Єгипет, Ізраїль, Італія, Польща та ін Що стосується основної мети, з якою створювалася ЧЕС, то її можна визначити як об’єднання країн для створення спільного ринку, здійснення спільних капіталовкладень, розвиток спільних транспортних і комунікаційних систем та інше. Члени-учасники мають намір налагоджувати багатостороннє співробітництво чорноморських держав у різних галузях економіки, в першу чергу в промисловості, сільському господарстві, на транспорті, в торгівлі, у розвитку туризму, телекомунікацій. Крім того, однією зі сфер співробітництва визначена також і екологія Чорного моря. Зрештою інтеграція країн ЧЕС передбачає безподаткову торгівлю, вільний рух капіталів і послуг, створення вільних економічних зон, обмін економічною інформацією. І хоча чорноморське економічне співробітництво знаходиться поки на початковій стадії інтеграційного процесу, сумнівів у перспективах цієї роботи немає.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.