Столицю УРСР перенесли з Харкова до Києва (1934)

24 червня 1934 - 90 років тому

Керівники КП (б) У та уряду Української РСР на Привокзальній площі в Києві, 24 червня 1934

Керівники КП (б) У та уряду Української РСР на Привокзальній площі в Києві, 24 червня 1934

24 червня 1934 всі вищі державні та партійні установи Української РСР - ЦК КП (б) У, РНК УРСР і ВУЦВК - переїхали з Харкова до Києва, зробивши тим самим останній новою столицею України.

Після революції 1917 р. більшовики довгий час не могли закріпитися в Києві. Так, в 1919 р. вони вирішили зробити центром країни Харків, а Київ так і залишався ще деякий час центром Української Народної Республіки. Однак у 30-х роках у середовищі вищого керівництва СРСР знову з’явилися розмови про перенесення столиці до Києва. 18 січня 1934 на пленумі ЦК КП (б) У Павло Постишев повідомив, що ЦК ВКП (б) і особисто товариш Сталін пропонують перенести столицю з Харкова. Переїзд пояснювався необхідністю «наближення уряду України, центрального партійного і радянського апарату до найважливіших сільськогосподарських районах, які були розташовані на Правобережжі».

У сам день переїзду урочистості розпочалися вже на вокзалі, потім відбувся парад частин Київського військового гарнізону і колон фізкультурників перед урядовими трибунами під час зустрічі ЦК КП (б) та уряду України. А потім почався розподіл приміщень для нових органів влади, і іноді старих жителів виселяли навіть силою.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.