Почалася Велика Вітчизняна війна (1941)

22 червня 1941 - 83 років тому

Радянські солдати захищають Батьківщину

Радянські солдати захищають Батьківщину

22 червня 1941 Німеччина оголосила Радянському Союзу війну і почала наступ на його території. Українцям судилося першим пізнати всі жахи гітлерівської навали.

У досвітню пору 22 червня 1941 над Житомиром, Києвом і Одесою несподівано з’явилися бомбардувальники. При сході сонця майже 16 тис. гармат, 850 танків і самохідних гармат, 1300 бойових літаків викинули сотні тисяч тонн вибухівки в смузі настання групи німецьких армій «Південь» - численною і найбільш дієздатної угруповання нацистів на всьому Східному фронті. Напад саме з України було вирішено почати не випадково, адже, згідно з планами Гітлера, саме вона мала стати продовольчою базою для німецької армії. Однак швидко завоювати українські території їм не вдалося. Вже в перші години навали фашисти зіткнулися з відчайдушним опором людей і загрузли у кровопролитних боях. Розгорнувши наступ проти Південно-Західного і Південного фронтів на чолі з генерал-полковником М. Кирпоносом і генералом армії І. тюленевого, німці спочатку зустрілися з прикордонними військами СРСР. На Львівсько-Київському напрямку гітлерівцям протистояли війська Київського військового округу. Запеклі бої також розгорнулися в районі Володимира-Волинського, Луцька, Бродів, Дубно, Рівне. За чотири дні війни в напрямку головного удару ворог просунувся на 80-100 км. А 22 серпня 1942 радянські війська залишили місто Свердловськ Луганської області, після чого вся Україна опинилася окупованою.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.