Австро-угорські війська визволили Львів від російської армії (1915)

22 червня 1915 - 109 років тому

Російські війська в період Першої світової війни у Львові на Краківському ринку

Російські війська в період Першої світової війни у Львові на Краківському ринку

22 червня 1915 австро-угорські війська звільнили окупований Львів від російської армії, а самі городяни створили Комітет українців Львова.

З початком Першої світової війни Галичина, яка в той час була частиною Австро-Угорської імперії, стала театром воєнних дій між Австрією і Росією. Вже в 1914 р. через помилки командування австрійське військо під натиском росіян було змушене відступити зі своїх бойових позицій. А вже з вересня 1914 року російські солдати 3-ї армії і 8-ї армії генерала Брусилова окупували Львів. Прихід російських військ в західноукраїнську столицю позначився досить негативно на її культурному стані і автономії. Так, у місті одразу встановили комендантську годину, заборонили різні союзи і суспільства, концерти, театральні вистави дозволялися лише з санкції адміністрації, була введена цензура, стали відкриватися курси російської мови, друкуватися підручники російською мовою, оскільки всі українські школи мали бути замінені на російськомовні, закривалися українські друкарні, обладнання вивозилося, вивозили музейні експонати, насильницьким шляхом насаджувалося православ’я і т.п.

Однак 2-5 травня 1915 після Горлівського прориву австрійські війська зайняли значну частину Східної Галичини, і 22 червня частини другої армії під командуванням генерала Бем-Єрмоли нарешті захопили Львів.

У той же день українська інтелігенція, яка зібралася в приміщенні «Сільського господаря», створила «Комітет Українців міста Львова», який налічував 10 чоловік на чолі з А. Чайковським. Комітету було доручено вести українські національні справи до повернення в місто головних політичних організацій.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.