На кургані Товста Могила на Дніпропетровщині археологи знайшли скіфську пектораль (1971)

21 червня 1971 - 53 років тому

Скіфська пектораль

Скіфська пектораль

21 червня 1971 під час археологічних досліджень поховання в кургані скіфського періоду Товста могила поблизу міста Орджонікідзе на Дніпропетровщині вчений Борис Мозолевський разом з групою археологів знайшли скіфську пектораль - неперевершений шедевр елліно-скіфського мистецтва - золоту нагрудну прикрасу скіфського царя, датоване IV століттям до н.е. Вага прикраси, виготовленого із золота 958 проби, становить 1150 г, а його діаметр досягає 30,6 см.

Вивчаючи чоловіче поховання поблизу Орджонікідзе, в 1971 р. група молодих археологів несподівано виявила у двох похоронних камерах численні золоті прикраси, серед яких була і пектораль. Її разом із залізним мечем у золотих піхвах знайшли в короткому коридорі, який з’єднував одну з похоронних камер з вхідний ямою. Фахівці тоді визнали пектораль одним з пам’ятників світової культури і вивчають її досі. Однак що насправді являє собою це прикраса, досі єдиної думки серед вчених не існує. Так, одні вважають, що пектораль була оберегом одного зі скіфських правителів, який як дипломатичний дар у другій чверті IV століття до н.е. виготовили в ювелірних майстернях Афін або Пантікапея, інші ж дотримуються думки, що, можливо, це календар, адже дуже незвичайними є зображення на прикрасі. Місяцеподібним пектораль складається з 3 ярусів, відокремлених один від одного товстими трубками: на нижньому зображені тварини, на середньому - квіти, а на верхньому - люди. Дослідники трактують зображення як своєрідну модель світогляду скіфів. Сьогодні пектораль зберігається в Музеї історичних коштовностей України у Києві.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.