Заснована медаль «За оборону Києва» (1961)

21 червня 1961 - 63 років тому

Медаль «За оборону Києва»

Медаль «За оборону Києва»

21 червня 1961 Президія Верховної Ради СРСР ухвалила укази про заснування медалі «За оборону Києва» та нагородження Києва орденом Леніна з нагоди 20-річчя героїчної оборони столиці України.

Так, новою медаллю нагороджувалися всі учасники оборони Києва - військовослужбовці Радянської армії і військ колишнього НКВС, а також всі працівники підприємств міста, які брали участь в обороні Києва, на спорудженні оборонних укріплень, які працювали на фабриках і заводах, що обслуговували потреби фронту, учасники київського підпілля і партизани, що боролися з ворогом у передмісті української столиці. Періодом оборони Києва вважається липень - вересень 1941 року. Автором ескізу медалі став художник В. атлантів. Згідно його малюнку, на аверсного стороні медалі зображувався силует будівлі Верховної Ради УРСР з прапором, а на тлі будівлі вміщено зображення солдата, матроса, робітника і партизанки з гвинтівками. Зверху був напис: «За оборону Києва». З іншого боку медалі вибитий напис: «За нашу радянську Батьківщину».

Крім того, в цей же день Київ був вдруге нагороджений вищою нагородою Радянського Союзу - орденом Леніна. Перший раз місту орден присудили в 1954 р.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.