Кордон між Польщею та УНР встановили по «лінії Дельвіга» (1919)

20 червня 1919 - 105 років тому

Початкова Команда УГА

Початкова Команда УГА

20 червня 1919 набув чинності договір про перемир’я між Українською Народною Республікою на чолі з Директорією і Польщею, згідно з якою нова демаркаційна лінія між двома країнами встановлювалася за так званою «лінії Дельвіга».

У початок червня 1919 р. Українська Галицька Армія розпочала свою Чортківську офензива, в ході якої завдала полякам ряд нищівних поразок і звільнила значну частину території Західної Області Української Народної Республіки. У цей же період УНР, не погоджуючи свої дії з ЗОУНР, почала з польським керівництвом переговори, сподіваючись, що в разі припинення військових дій з боку УГА, поляки підпишуть перемир’я і допоможуть українцям у війні проти більшовиків. 16 червня делегація УНР на чолі з генералом С. Дельвіг без консультації і згоди з урядом ЗОУНР таки уклала з представниками Польщі договір про перемир’я, який 20 червня мав набрати чинності. Однак офіційної нова лінія кордону стала тільки формально, оскільки Є. Петрушевич так і не визнав цей договір, бо Початкова Команда УГА бачила в цьому кроці Польщі, насамперед, спробу відтягнути час і привести свої додаткові сили. На жаль, ці побоювання виправдалися, і УГА продовжила війну на українсько-польському кордоні.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.