Катерина II присвоїла князю Потьомкіну титул князя Таврійського (1787)

19 червня 1787 - 237 років тому

Князь Таврійський Григорій Потьомкін

Князь Таврійський Григорій Потьомкін

19 червня 1787, перебуваючи в Полтаві, імператриця Катерина II присвоїла князю Потьомкіну титул князя Таврійського. Це звання він отримав від імператриці, таємно повінчаний з якої він був до речі, за успішну реалізацію проекту по захопленню Криму.

Відповідно до Кучук-Кайнарджийського мирного договору між Російською імперією та Оттоманською імперією, остання була змушена надати Кримському ханству незалежність. Цим, звичайно, не могла не скористатися Росія. Кримські татари не здатні були організувати тверду владу і розпалили в Криму боротьбу партій. Тому російський уряд отримало можливість втручатися у внутрішні справи Криму й розпалювати незадоволення серед його населення. Керувати проектом з поступового захоплення Криму був призначений князь Григорій Потьомкін - таємний фаворит Катерини II. Домігшись приведення Криму в економічну залежність від Росії в 1783 р. півострів таки був приєднаний до Російської імперії. Керувати знову Екатерінославським намісництвом, до складу якого увійшли кримські території, також призначили Р. Потьомкіна. Через 4 роки, 19 червня 1787 р., перебуваючи з візитом у Полтаві, Катерина II вирішила відзначити свого фаворита за Крим, присвоївши йому звання князя Таврійського. З того часу повне ім'я цього видатного політичного діяча звучало як генерал-фельдмаршал ясновельможний князь Григорій Потьомкін-Таврійський.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.