Розпочався II Всеукраїнський військовий з’їзд (1917)

18 червня 1917 - 107 років тому

Мітинг з нагоди 3-го військового з’їзду в Києві

Мітинг з нагоди 3-го військового з’їзду в Києві

18 червня 1917 в Києві відкрився II Всеукраїнський військовий з’їзд, який під головуванням Володимира Винниченка тривав 6 днів і на якому був проголошений Перший Універсал Центральної Ради - документ, який проголосив Україну автономією.

З’їзд був скликаний з ініціативи Українського генерального військового комітету, який хотів підвести підсумки за результатами руху за українізацію військових частин і на підтримку вимог УЦР надати автономію Україні. Представляючи близько 2 млн. воїнів-українців, з’їзд став величною демонстрацією українського національного руху. Так, саме на цьому з’їзді була схвалена діяльність УГВК, вимога негайного введення автономії України, визначили заходи з українізації військових частин, також з’їзд доручив УГВК розробити план створення Вільного козацтва, обрав Всеукраїнська Рада військових депутатів у складі 132 членів, який згодом увійшов до складу Української Центральної Ради. Делегати висунули вимоги, щоб Тимчасовий уряд Росії визнало розпорядження Української Центральної Ради і запропонували УЦР негайно приступити до організації самостійних державних і військових структур.

Однак і цей з’їзд військових, які становили в Україні потужну силу, в тому числі і політичну, чи не був останнім. Вже 20-30 жовтня того ж року в українській столиці відбувся і III Всеукраїнський військовий з’їзд.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.