Почалася битва під Берестечком (1651)

18 червня 1651 - 373 років тому

Битва під Берестечком. В. Полтавець

Битва під Берестечком. В. Полтавець

18 червня 1651 розпочався найбільший бій Хмельниччини між Військом Запорізьким на чолі з Богданом Хмельницьким і союзним йому кримськотатарським військом Ісламу III Гірея з одного боку та армією Речі Посполитої на чолі з Яном Казимиром II з іншого - битва під Берестечком. І хоча закінчилася битва формальної перемогою Речі Посполитої і підписанням невигідного для козаків Білоцерківського мирного договору, сама війна на цьому не закінчилася.

Після Зборівського миру польська сторона знову відновила воєнні дії проти козачого війська, проте останні не могли відповісти активним наступом, тому що союзник Хмельницького кримський хан Гірей не хотів повністю громити Річ Посполиту. Простий козаків дав можливість Казимиру ІІ зібрати велике військо жовнірів у Берестечка до середини червня 1651 Сама битва розпочалася 18 червня зі сутичок з кримськотатарською військом. Однак через 2 дні бою татари їдуть, несучи з собою гетьмана. До речі історикам досі не відомо, чому союзники так вчинили. Можливо, це була змова з поляками. результаті, залишившись без керівництва, козаки спочатку вибирають новим гетьманом Івана Богуна, який вирішує відігнати гетьмана Лянцкоронського з правого берега річки Пляшева. Однак під час переправи загинуло багато і поляків, і українців. Поляки не захотіли продовжити війну і почали переговори. Внаслідок битви Хмельницький був змушений прийняти дискримінаційний світ, згідно з яким кількість реєстрового козацтва було зменшено до 20 тис., козацьку територію обмежили тільки до Київського воєводства, шляхті повернули стародавні володіння, а селяни змушені були повернутися на панщину. Однак на цьому бою війна не закінчилася. Менше ніж через рік армія поляків була знищена під Батогом.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.