У Києві завершився Перший Всесоюзний з’їзд «Союзу Чорнобиль» (1990)

17 червня 1990 - 34 років тому

Члени МО «Союзу Чорнобиль» вшановують пам’ять ліквідаторів

Члени МО «Союзу Чорнобиль» вшановують пам’ять ліквідаторів

17 червня 1990 в Києві завершив роботу Всесоюзний з’їзд «Союзу Чорнобиль», в роботі якого взяли участь 572 делегати з 12 республік СРСР.

Після страшної трагедії 26 квітня 1986 на АЕС у Чорнобилі в суспільстві значно активізувався рух по захисту прав постраждалих у цій катастрофі людей. Так, жителі Прип’яті, які залишилися без своїх будинків, працівників ЧАЕС, населення постраждалих регіонів разом почали створювати різні громадські організації та благодійні фонди. Згодом продовжили своє існування найбільш дієві, і однією з таких організацій був «Союз Чорнобиль». Ця організація поставила своєю метою захищати права громадян, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, постраждалих від цієї аварії, а також тих, хто потрапив під дію різних видів іонізуючого опромінення. У результаті розпаду СРСР у грудні 1991 р. відбулася трансформація всесоюзного добровільного товариства у Міжнародну організацію «Союз Чорнобиль», яка об’єднала створені після розпаду СРСР чорнобильські організації колишніх союзних республік і кількох європейських країн. 17 квітня 1990 саме в Києві і відбувся її перший з’їзд. На цьому з’їзді був прийнятий статут організації та її голову - поета і політичного діяча Володимира Шовкошитного. Вже наприкінці 1996 р. МО «Союз Чорнобиль» мала свої філії в 22 країнах світу і налічувала близько 1700 членів. Згодом їй навіть надали спеціальний консультативний статус при ООН - вона отримала право делегувати своїх повноважних представників у штаб-квартиру ООН, а також брати участь у безпосередній розробці чорнобильських програм ООН, що ще раз доводить авторитетність цієї організації.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.