У Києві відбулося повстання 21-го саперного батальйону (1907)

17 червня 1907 - 117 років тому

Меморіал страченим повстанцям 21-го саперного батальйону

Меморіал страченим повстанцям 21-го саперного батальйону

17 червня 1907 в українській столиці на підтримку більшовиків відбулося повстання солдатів 41-го Селенгинського піхотного полку і 21-го саперного батальйону. І хоча це повстання було жорстоко придушене, в історію ці полки увійшли як герої революції, і на місці страти - у земляного валу Косого капоніра - сьогодні бійцям стоїть пам’ятник.

Після поразки революції 1905-1907 рр.. Царська влада в країні намагалася всіляко придушувати будь-які прояви більшовицької ідеології. Не став винятком і Київ. Після розгону II Державної думи в Києві почалися масові арешти більшовиків і революційно налаштованих робітників. Серед прихильників революції були і військові. Так, на початку червня відбулося повстання 41-го Селенгинського піхотного полку, проте воно закінчилося невдачею. Тоді разом з цим полком в ніч з 17 червня на 18 червня 1907 р. в Сирецьких таборах на околиці міста вирішив виступити і 21-й саперний батальйон. Однак повстання не було підготовленим і досить організованим, а тому достатнього масового відгуку серед інших солдат не зустріло. Залишившись ізольованим, воно було жорстоко придушене. Всього було заарештовано 258 солдатів, 101 сапера та 5 піхотинців-селінгінців віддали під суд, а ще 6 саперів та 5 селінгінців були страчені. Інших учасників повстання відправили на каторгу, інших - віддали в дисциплінарний батальйон або посадили у в’язницю на 4 місяці. Згодом на місці розстрілу повстанців встановили пам’ятний меморіал - сіру гранітну стіну, на якій як би залишені сліди куль. На чорних траурних гранітних плитах назавжди залишилися імена тих, хто загинув за ідею революції.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.